slavica-dance-fitness-logoslavica-dance-fitness-logoslavica-dance-fitness-logoslavica-dance-fitness-logo
  • START
  • O SLAVICA DANCE
  • JAK TO WYGLĄDA
  • PLAN ZAJĘĆ
  • GALERIA
  • ZAPISZ SIĘ
  • BLOG
  • KONTAKT

Domowy majonez – jedz do woli

  • Strona główna
  • Blog
  • Przepisy
  • Domowy majonez – jedz do woli
3 maja 2020
Kategorie
  • Przepisy
  • Zdrowiej Bez Spiny
Tagi
  • bezcukru
  • bezglutenu
  • dieta
  • odchudzanie
  • zdrowadieta
  • zdrowejedzenie
  • zdroweodżywianie
  • zdroweprzepisy
  • zdrowie

Przez lata uczono nas, że tłuszcz jest niezdrowy. O tym, że jest inaczej, można by napisać kilka sporych prac naukowych. Jeśli jesteś zainteresowany tematem, polecam obejrzeć film dokumentalny “Fat Fiction”. Na bazie błędnych przekonań, ludzie zaczęli ograniczać wiele produktów w swojej diecie, nie jedząc ich w ogóle lub spożywając je z wyrzutami sumienia. Dziś postanowiłam odczarować dla Was majonez. Majonez to doskonały dodatek do kanapek, sałatek, past, a także idealna baza do różnego rodzaju dipów. Aby był zdrowy i można go było jeść bez ograniczeń, wystarczy sporządzić go w domu. Zawiera on wtedy doskonałą proporcję kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9 i jedzony regularnie regeneruje pracę całego organizmu. Przepis na domowy majonez jest banalnie prosty i zajmuje dosłownie nie więcej niż 5 minut.

zdrowiej-bez-spiny-domowy-majonez-przepis

Aby Twój majonez był zdrowy, nie zapomnij o kilku rzeczach:

  1. JAJKA - do przygotowania dań używaj jajek od kur naprawdę biegających wolno. Więcej o jajkach dobrej jakości dowiesz się z wpisu >>Jak oszukują Cię na jajkach z wolnego wybiegu<<
  2. OLEJ - używaj olejów tłoczonych na zimno dobrych dla naszego organizmu, np. olej ryżowy, olej lniany, olej z ostropestu.
Czas przyrządzić majonez!

Przepis na domowy majonez bez wyrzutów sumienia

zdrowiej-bez-spiny-przepis-na-domowy-majonez

Aksamitny domowy majonez

1słoik 0,5 l

  • Lista składników:
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • szczypta pieprzu
  • 150 ml oleju ryżowego
  • 150 ml oleju lnianego
Ilość musztardy, soku z cytryny, soli i pieprzu możesz dowolnie zmodyfikować do smaku.

Przygotuj 0,5-litrowy słoik oraz blender. Słoik dla wygody może być oczywiście większy. Pamiętaj jednak, aby jego szerokość nie była dużo większa od średnicy główki blendera, która powinna w miarę przylegać do ścianek słoika.

Do słoika wbij całe jajka. Dodaj sól, pieprz, ksylitol, sok z cytryny i musztardę. Następnie wlej mieszankę olejów.

Wsadź blender do samego dna słoika i zacznij blendować składniki na najwyższych obrotach.

Przytrzymaj blender na dnie słoika, aż zobaczysz, że zmieszane składniki przybierają biały kolor. Następnie powoli wyciągaj blender, pozwalając składnikom "po drodze" cały czas się mieszać.

Następnie powoli, kilka razy włóż i wyciągnij blender, aby wszystko w słoiku dokładnie się zmieszało. Majonez gotowy! :)

Majonez przechowuj w lodówce. Nadaje się do spożycia przez około 2 tygodnie.

Możesz poeksperymentować z różnymi dodatkami, np. z ziołami, w zależności od tego, do czego będzie chciał wykorzystać majonez. Smacznego! :)

W mojej lodówce pod ręką zawsze jest słoiczek tego pysznego specyfiku. Często stosuję go na kromkę zamiast masła i notorycznie ląduje w większości przyrządzanych przeze mnie past. Mam nadzieję, że i w Twojej kuchni zagości na stałe i będzie cieszył Twoje podniebienie na co dzień i od święta :)

Share
22

Powiązane wpisy

7 czerwca 2020

6 oblicz omleta – koniec nudnych śniadań!


Czytaj dalej
31 maja 2020

Pasta z wędzonej makreli na dobry start


Czytaj dalej
24 maja 2020

Pyszna pizza na spodzie z cukinii bez drożdży


Czytaj dalej

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2020 Slavica Dance Śląskie. Wszelkie prawa zastrzeżone. Ten serwis wykorzystuje pliki cookies.
Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.
Projekt i realizacja MMSEO